ULKO-OVI
Talossa oli aikaisemmin ollut kaksi erillistä ovea vierekkäin. Vanhat ovet olivat melko huonossa kunnossa ja niihin olisi pitänyt tehdä uusiksi alapuut ja karmien alareunat. Lisäksi pystypuiden alaosat olisi joutunut uusimaan. Kaksi erillistä ovea olisi tuonut myös ongelmia sisäportaiden kanssa. Halusimme oven keskelle seinää jotta lopputulos olisi symmetrinen. Jos keskelle seinää olisi laitettu tuplaovi, niin sisäportaille ei olisi jäänyt tilaa, vaan portaista olisi joutuntu tekemään hyvin jyrkät. Pienen miettimisen jälkeen päätin tehdä kokonaan uuden oven. Halusimme pääovesta niin suuren, että saisimme tarvittaessa isommatkin huonekalut kannettua sisälle ilman ongelmia. Tein taloon siis kaksiosaisen oven niin, oikealle puolelle tuli varsinainen ovi ja sen viereen kapea vasikka. Avattuna oviaukko on n. 110 senttiä leveä, joten saamme sisälle isommankin sohvan.
Aluksi tein oven karmin 3x6 tuuman puusepänlaadun männystä. Oven päälle tuli ristikkoikkuna joka myötäili vanhan oven päällä olleen ikkunan tyyliä. Koska oven karmien mitat muuttuivat, niin jouduin tekemään myös ikkunan uusiksi. Ulkopuolelle tuleva ikkuna tehtiin tarkasti vanhojen ikkunoiden mallin mukaan, vanhoilla laseilla ja pellavaöljykitillä kittattuna. Lopputuloksena oli ikkuna, jota oli mahdoton erottaa talon alkuperäisistä.
Oven päälle tuli ristikkoikkuna vanhan mallin mukaan |
Varsinaisen oven tekemisen aloitin tekemällä isomman oven kehikon. Vanhastaan ovi oli umpipuuta ja eteinen oli ollut viileää tilaa. Nyt eteisessä oli tarkoitus pitää ainakin peruslämpöä ja halusin oven lämpöä eristäväksi. Lopulta päädyin tekemään oven samalla tavalla, kuin esim. sydänpuu tekee maankuulut ovensa. Oveen tulee siis tuplapeilit ja niiden väliin Spu-levy lisäeristeeksi.
Oven kehikkoa varten valikoin mahdollisimman suorasyistä tuppeensahattua 3 tuuman lankkua. Siitä sahattiin ja höylättiin rungoksi 100x80 mm palkkia.
Oven rungon liitoksen tekoa |
Rungon toinen sivu valmistuu |
Aluksi tein poraamalla ja talttaamalla sivupuihin kolot vaakapuita varten. Sitten höyläsin runkoon urat peilejä varten. Vaakapuiden päihin tein sirkkelillä sahaamalla ja taltoilla pystypuiden koloihin sopivat tapit. Nämä tapit halkaisin ohuella listasahalla kahdesta kohtaa. Tarkoitus oli varmistaa liitosten tiukkuus lyömällä näihin uriin ohuet kiilat sen jälkeen, kun oven runko on kasattu.
Oveen tuli siis tuplapeilit joiden väliin laitoin 30 mm spu-levyn lämpöeristeeksi. Kuvassa näkyy peilejä varten höylätyt urat sungon sisällä.
Ovien peilit tein lähes oksattomasta seitsämän vuotta taapelissa kuivuneesta männystä. Ulkopuolen peilille tuli paksuutta 28 ja sisäpuolen peilille 22 milliä. Väliin jäi tila 30 millin Spu-levylle.
Peilejä varten sahasin aluksi 100mm leveitä lautoja. Tämän jälkeen ajoin laudat kutterilla oikean paksuisiksi ja oikaisin niiden reunat. Näin sain 22 millisiä lautoja ulkopeilejä varten ja 18 millisiä sisäpeileihin. Näistä laudoista puristin liimapuulevyjä levypuristimessa. Liimana käytin kosteuden kestävää kiillon puuliimaa.
Peilien liimaus |
Liimauksen jälkeen peilit saivat asettua pari viikkoa |
Peilin viisteet hahmoteltuna |
Työnsin peilit rungon uriin sitä mukaa kun sain ne tehtyä. Näin peilit pysyivät suorina. Muutenkin kasasin oven rungon aina, kun jätin sen seisomaan pitemmäksi aikaa. Näin koitin vähentää riskiä, että joku oven osa vetäisi kieroksi kuivuessaan ja ovea ei saisi kasattua.
Kun ulkopuolen peilit olivat valmiina niin...
...käänsin oven ympäri. Tämän jälkeen leikkasin 30mm Spu-levystä kappaleet rungon sisälle. Sitten tein peilit sisäpuolelle ja yksi kerrallaan työnsin ne paikalleen. Tähän saakka kaikki näytti ihan hyvältä.
Lopuksi yhdessä isäni kanssa sovitimme toisen päätykappaleen paikalleen. Tämä oli muuten oven kasaamisen hankalin osuus. Oven peilit olivat hiukan kieroja ja niiden saaminen rungon uriin vaati hiukan kikkailua. Myös liimaamisen kanssa sai olla tarkkana. Tarkoitus oli, että rungon kappaleet liimataan toisiinsa, mutta peilejä ei liimata kiinni runkoon. Tämän takia liimaa piti levittää tarkasti ja sopiva määrä. Saumasta piti saada vahva ja liimaa riittävästä, mutta toisaalta liima ei saanut tursuilla väärään paikkaan.
Kun ovi oli kasattu valmiiksi, niin sovitin siihen vielä Abloyn lukkorunkon, murtoraudat ja murtotapit selkäpuolelle.
Pääoven viereen tein kapean vasikan samalla tekniikalla, kuin varsinaisen oven. Myös vasikan sisälle tuli spu-levy eristeeksi.
Saranat 35 senttiä leveän lattialankun pätkän päällä |
Pääoven saranoihin liittyy aivan erityinen tarina ja siksi haluan kirjoittaa niistä oman kappaleen. Isoisoisäni lähti nuorena miehenä amerikkaan ja elätti siellä itsensä rakennuspuuseppänä. Eläkepäiviksi hän palasi Suomeen säästöjensä kanssa tarkoituksenaan rakentaa tänne talo. Talonrakennusta varten hän oli Suomeen lähtiessään hankkinut itselleen työkalut, esimerkiksi höyläsarjat, sahat jne. Hän oli myös ostanut jostain, ilmeisesti palaneesta talosta irrotetut suuret messinkisaranat. Hänen tarkoituksenaan oli laittaa saranat sitten oman talonsa ulko-oveen. Talo jäi kuitenkin rakentamatta ja hän kuoli aikanaan. Isäni sai perintönä isoukkini työkalut ja niiden mukana vanhat saranat. Tämän jälkeen saranat jäivät vuosikymmeniksi komeron perälle. Minulle saranat päätyivät joulupaketissa ensimmäisenä jouluna tämän projektin aloittamisen jälkeen. Nyt nämä reilusti toista kiloa kappale painavat vanhat saranat on sitten putsattu noesta ja vuosikymmenien liasta ja ne on laitettua uuden talomme ulko-oveen.
Nyt ovi alkoi olla maalausta ja paikalleen asennusta vaille valmis. Kuvassa ovi on paikallaan ja Laura on maalannut ensimmäisen öljymaalikerroksen. Väri on vielä aika kaukana lopullisesta koska valkoinen pohjamaali paistaa läpi ensimmäisestä ohuestä maalikerroksesta. Ovi tulee lopulta samalla sinettivahan punaisella, millä ikkunan pokat ja karmien ulkopuolet on maalattu. Kahvaksi kunnostin vanhasta pääovesta otetun satavuotiaan messinkikahvan, mikä odottaa vielä putsausta pajan hyllyllä. Myös oven lasi puuttuu vielä.
Ison työn olette ovenkin kanssa tehneet ja varmasti olette ylpeitä lopputuloksesta. Vanhojen saranien tarina on kyllä paikkansa ansainnut kirjoituksessa. Hieno tarina! - M
VastaaPoistaOmpas mukavaa päästä seuraamaan blogiasi, melkein alusta asti...:)
VastaaPoistaHei, ompa teillä kiinnostava blogi, näin ensikertalaisena teidän sivuille tupsahdin. Itsellä edessä tulevana kesänä vanhan hirsitalon purku ja siirto uuteen paikkaan meille kesämökiksi, teidän sivuilta saan paljon tietoa tulevaan :)
VastaaPoista