tiistai 20. marraskuuta 2012


Talvi alkaa häämöttämään ja on vihdoin aika minunkin hieman päivittää, mitä on tullut tähän mennessä tehtyä.

Talon ulkovuoraus:

Panu sai sovittua töistä lomaa vapusta juhannukseen ja sinä aikana talo sai
ulkovuorauksen sisäpihaa lukuun ottamatta, joka valmistui sitten hieman myöhemmin. Nyt laudoituksesta uupuu enää muutama yksityiskohta.
talon vanhat tikkaat kunnostettuna

Seinään tuli kahta erilaista lautaa ja molemmat on höyläytetty juuri tätä kohdetta varten. Talon ulkovuorauksia Panu oli tehnyt ennenkin ja homma sujui rutiinilla. Suorat pinnat tulivat valmiiksi vauhdilla, siitä huolimatta, että paneeli lyötiin seinään käsin naulaamalla. Laudat naulattiin käsin, koska naulapyssyllä on vaikea saada nauloja jäämään siististi laudan pintaa, vaan pyssy tahtoo aina lyödä naulat liian syvään. Lisäksi pyssyn vasara lyö välillä "ohi" jolloin lautaan jää ruma kolo. Käsin lyömällä naulankannat saa jäämään tarkasti laudan pintaan ja ne häviävät maalin alle aikanaan. Hannu nosteli hiukan kulmiaan, kun kuuli suunnitelman lyödä laudat käsin, mutta uskoi sitten aikanaan.

Eniten aikaa laudoituksessa meni kaikkien yksityiskohtien hiertämiseen. Ulkovuoraus tehtiin tarkasti vanhan mallin mukaan. Taloon tuli monenlaisia yksityiskohtia joiden tekemiseen kului aikaa. Alun perin jokaisessa talon viidestä nurkasta oli laudasta tehty koristepylväs. Lisäksi julkisivulle oli tehty kaksi koristepylvästä. Nämä oli alun perin tehty peittämään julkisivua ja nurkkia tukeneet följarit. Pylväät tehtiin samanlaisiksi, tosin tällä kertaa ne olivat tyhjää täynnä koska följarit jäivät lisälämmöneristyksen sisälle.
   
         Myös räystäiden kulmat, ikkunanpielet ja muut yksityiskohdat on tehty tarkalleen vanhan mallin mukaan. Räystään laudoitettiin vanhaan tyyliin umpeen. Nykyään niihin laitetaan yleensä harvalaudoitus, mikä olisi ollut rakenteen kannalta parempi. Harvalaudoitus on kuitenkin tämän tyylisessä talossa niin syntisen ruma, että siitä luovuttiin. Katon tuuletus järjestettiin jättämällä nokkalaudan taakse 35 mm:n rako ennen ensimmäistä räystäslautaa. Nokkalauta tulee hiukan alemmaksi kuin räystäslaudat, joten rakoa ei näe kuin aivan seinän vierestä ylöspäin katsomalla.

Ikkunoista on laitettu paikalleen ne, jotka on kunnostettu loppuun. Samalla on niihin tehty pielilaudat. Pielilautoja varten ostettiin vähäoksaista puusepänluokan mäntyä.  Hannu laittoi viime kesänä kuntoon suurimman osan alakerran ikkunoista  ja nyt jokaisessa alakerran huoneessa on jo paikallaan ainakin yksi ikkuna. Lisäksi Panu kunnosti ikkunoita huhtikuussa pari viikkoa ja sadepäivinä toukokuussa. Talossa sisällä odottaakin monta ikkunaa valmiina tai lähes valmiina ja vain kaksi ikkunaa on enää aloittamatta. Talossa on yhteensä 22 ikkunaa, eli rapsuttamista, kittaamista ja puusepän töitä on riittänyt!

 Sisätyöt:

Talossa sisällä emme ole kesän aikana tehneet paljoa. Keittiön hellan pohjan Panu rappasi yhtenä sadepäivänä, jotta hella saadaan nostettua paikalleen ja se ei ole enää tiellä keskellä keittiön lattiaa. Hannu taas otti sadepäivien projektikseen yläkerran portaiden tekemisen. Hän onkin saanut portaat jo hyvälle mallille.

SAUNA

Juhannuksen jälkeen, Panun loman loputtua kelit olivat vähän mitä sattuu ja ulkohommia ei oikein voinut tehdä. Kun ikkunaruudut alkoivat hyppiä silmissä, oli pare valita saunan parissa ahertaminen.

Lapualla talon pihapiirissä oli varasto, missä oli kauniit, kalanruotokuvioisen ovet. Tykästyimme aikanaan molemman varaston oviin ja Panu teki saunan ulko-oveksi saman mallin mukaisen oven. Hän teki ensin rungon 40x85 mm männystä. Ulkopuolen laudoitusta varten ostimme rautakaupasta muutaman mahdollisimman tiheäsyisen raakapontin. Nämä höylättiin toiselta puolelta, jotta oveen saataisiin ulospäin höyläpinta. Lopuksi Panu vielä pyöristi lautojen reunoja hiukan, jotta lautojen latomiskuvio erottuisi maalatusta ovesta.

Oven kehikko jäykistettiin vetämällä sen yli ristiin kaksi teräsvannetta, jotka kolottiin runkoon. Tämän jälkeen ulkopuolelle laitettiin tervapaperi ilmansuluksi. Sitten ulkopuoli laudoitettiin raakapontista höylätyillä laudoilla. Tämän jälkeen Panu käänsi oven ympäri ja täytti rungon puukuituvillalla. Puukuituvillan päälle laitettiin ilmansulkupahvi ja sisäpuoli paneloitiin vaakapaneelilla. Lopuksi ovi kyllästettiin reilusti Uulan homesuoja-aineella ja ovi maalattiin mustalla öljymaalilla. Saranoiksi oveen laitettiin ladonovi- saranat. Eräältä Viron reissulta oli mukaamme tarttunut vanha puulukko, mihin sopi kyläsepän tekemä painava avain. Tämä lukko on tarkoitus laittaa saunan oveen myöhemmin.. Mitään kovin suurta suojaa murtomiehiä vastaan tällainen lukko ei tosin anna. Panu löysi onneksi romulaatikoistaan vanhan taotun haan, jonka päähän seppä oli takonut lenkin. Tämä laitettiin oveen tulevan vanhan lukon yläpuolelle, niin oven saa lukkoon myös nykyaikaisella riippulukolla.      

vanha puulukkoVarsinaisen löylytilan oveksi Panu teki perinteisen lankkuoven. Hän otti tuppeen sahattua 40 mm lankkua, mikä höylättiin kutterilla molemmin puolin suoraksi. Reunat oikaistiin käsisirkkelillä niin, että lautojen tyvipää jäi latvapäätä leveämmäksi. Sen jälkeen syrjiin ajettiin urat sirkkelillä. Jyrsin oli ollut tähän hommaan tosin kätevämpi, muta siihen ei ollut siihen hätään sopivaa terää. Lankkuihin tuli siis ikään kuin naaraspontit vastakkain.
Tähän uraan istutettiin rima pitämään liitosta suorassa. Nyt oli saatu aikaiseksi tasainen levy. Levystä sahattiin käsisirkkelillä ylimääräiset pois. Tämän jälkeen käsisirkkelin terä laitettiin 15 asteen kulmaan ja oveen ajettiin toiselle puolelle kiilamainen ura ylös ja alas. Tähän uraan tehtiin sitten sopiva puu mikä sitoi oven suoraksi. Malli ovet tekemiseen löytyi Wikikosta, mistä löytyy muutenkin erinomaisia neuvoja perinnerakentamiseen. (http://wikikko.info/wiki/Lautaovi)  

Lopuksi ovi sudittiin rautavihtrillä ja jätettiin ulos aurinkoon ja sateeseen harmaantumaan muutamaksi viikoksi.Väri muuttuikin aika nopeaan tahtiin aivan vaaleasta nykyisen väriseksi. Olen ajatellut ottaa oven vielä saranoiltaan ja harmaannuttaa sitä vielä enemmän, sellaiseksi oikein vanhan ja harmaan näköiseksi!


Ikkunat:

Ikkunoiksi Panu oli jo viime kesänä kunnostanut vanhassa kehikossa olleet ikkunat. Varsinainen saunan ikkuna tosin vaihdettiin. Vanha ikkuna oli todella matalalla ja oli muutenkin saunan ikkunaksi hölmön mallinen. Panu oli ottanut Lapualta talon lautapuolesta talteen muutaman parhaimmassa kunnossa olleen ikkunan ja näistä löytyi sopivan kokoinen ikkuna saunaan.

Lauteet:

Lauteiden rungot tehtiin siperianlehtikuusesta. Kosteuden takia siperianlehtikuusta ei olisi tarvinnut käyttää, mutta pidimme puun ulkonäöstä ja siksi rungot tehtiin siitä. Panu halusi lauteiden rungoista mahdollisimman yksinkertaisen näköiset ja niin tehdyt, että ainuttakaan ruuvinkantaa ei jää näkyviin. Ylälauteita kannattava järeä 3x8 tuuman palkki upotettiin molemmista päistä hirsiseinään ja lopuksi liitos varmistettiin lyömällä pari kuuden tuuman naulaa taustapuolelta vinosti seinähirsiin. Näin järeä palkki laitettiin ulkonäkösyistä, rakenteellisesti paljon hennompikin palkki olisi riittänyt. Lauteet tehtiin leveästä kahden tuuman lankusta ja Panu halusi niiden alle järeän palkin, jotta lopputulos olisi tasapainoisen näköinen.  Muita rungon osia varten Panu sahasi tuppeensahatusta siperianlehtikuusilankusta 90x50 palkkia, jonka sivut oikaistiin kutterilla. Kaikki rungon osat istutettiin loveamalla toisiinsa ja liitokset varmistettiin takapuolelta rosteriruuveilla.  


Varsinaiset lauteet tehtiin leveästä, tuppeensahatusta tervaleppälankusta. Panu löysi kovan hakemisen jälkeen parilta maakuntien sahalta tarvittavan määrän kahdentuuman tuppeensahattua leveää tervaleppälankkua. Tervalepän kanssa on ongelmana se, että vähänkin paksummat rungot ovat yleensä lahovikaisia ja siksi tervettä, levää lankkua on vaikea löytää. Toinen ongelma tervalepän kanssa on, että paksut leveät lankut vetävät helposti kieroiksi, kun ne kuivuvat. Niin nytkin, vaikka lankut oli pinottu välirimojen kanssa kunnolliseen taapeliin ja ne olivat saaneet kuivua useita vuosia. Lankkujen paksuudesta joutuikin höyläämään kutterilla noin n. 10 mm jotta ne saatiin edes suurin piirtein suoriksi ylä- ja alapinnoiltaan. Tervaleppä ei kasva suoraan ja laudat olivatkin reunoiltaan mutkaisia ja kuhmuraisia.

Laudelautojen kanssa ei reunoja lähdetty oikaisemaan lainkaan sirkkelillä, vaan lankun reuna sahattiin puun omia muotoja myötäillen pistosahalla suoraksi. Tämän jälkeen seuraava lankku istutettiin edelliseen valitsemalla ensin suurin piirtein toisiinsa profiililtaan sopivat lankut ja piirtämällä sitten jo oikaistun lankun profiili seuraavaan hirsivaralla. Lopuksi lankkujen reunat hiottiin nauhahiomakoneella siisteiksi ja kulmat pyöristettiin hiukan. Lautessa näkyy siis edelleen kaikki runkojen mutkat ja pahkurat ja siksi niistä tuli elävän näköiset. Lopuksi valmiit lauteet ja rungot kyllästettiin parafiiniöljyllä. Tämä siksi, että puun syyt ja väri tulisivat esille ja lauteet pysyisivät paremmin puhtaana.

(Kun selailin koneen valokuva-arkiston satoja kuvia, huomasin ettei lauteista ole tallennettuna yhtään kuvaa. Näpsäisen muutaman ja lisään ne tänne myöhemmin.)

Kaiken kaikkiaan pihasauna on jo melko hyvällä mallilla. Oleskelutilan lattia on itse tehty (mäntylankuista). Yläpohja on lämpöeristetty ja sisäkatto on valmis. Vielä puuttuu saunan eteisen panelointi ja oleskelutilan levytys ja pinkopahvittaminen + lattia/kattolistoja. Sitten saakin alkaa miettimään jo sisustamista.
Ai niin, ja pieni keittiökin sinne olisi vielä tarkoitus nikkaroida. Näitä odotan jo innolla!

Kiukaan tuliputken kiinnittäminen hormiin
ensimmäinen tikkutuli  palamassa iloisesti pesässä!Kaikkein ihaninta kuitenkin oli, kun saimme parisen kuukautta sitten heitellä ihka ensimmäiset löylyt!! Ei haitannut vaikka sieltä täältä puuttuikin vähän tilkkeitä, ja eteisessä odotti purut, lastut ja työkalut, joita paljain jaloin yritimme väistellä parhaimman mukaan. Oli pakko kokeilla omaa saunaa.

Ja kyllä-Iki-kiuas todella lunasti lupauksensa! Ehkä olen hitusen puolueellinen tässä, mutta on vaikea muistaa kokeneeni sen nautinnollisempia löylyjä missään mualla kuin meidän ihanassa iki-omassa saunassamme!
Oi sitä tunnetta, kun kynttilät palavat ja vesi sihahtaa kiukaalle. Kun lämmin, ihoa ja mieltä hellivä lämpö leviää ympärille saunan hämärässä. Kun ulkona voi kuulostella tummanpuhuvaa hiljaisuutta..

Pieni, mutta niin merkityksellinen juhlahetki tämän kaiken puurtamisen keskellä...

2 kommenttia:

 1. Upean näköinen tuo ulkovuoraus! Itse ammuimme runkonaulaimella laudat kiinni ja pakko myöntää, että reikiähän siellä nyt on. Eiköhän ne jossain vaiheessa peity maalilla, kun pellavaöljyä suditaan kuitenkin kaksi kerrosta. ja kun katsoo tarpeeksi kaukaa ei niitä näe edes nyt, kun on vasta yksi kerros maalia.

  Oma sauna on luxusta! Ekat löylyt upea tunne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentista! Ei niitä naulanreikiä meidänkään seinästä olisi kai kukaan muu tajunnut katsoa kuin mies itse :).

   Poista