torstai 22. marraskuuta 2012


Kattotiilien latominen

Lapualla talon katolla olleet tiilet purettiin aikanaan ehjinä ja pakattiin lavoille. Turussa tiilet olivat odotelleet taivasalla kaksi vuotta katolle pääsyä. Katto tehtiin samaan tapaan, kuin se oli alunperinkin tehty. Alle umpilaudoitus, sen päälle bitumihuopa, sitten pitkittäin korokerimat, jotta ilma pääsee kiertämään kattotiilien alla, näiden päälle harjansuuntaiset ruoderimat jotka kannattavat tiiliä ja lopuksi tiilet. Kaikki jiirit pellitettiin. Langoilla sidottiin ruoteisiin kiinni kaikki reuna ja jiiritiilet sekä keskellä lappeita n. joka neljäs tiili. Kattotiilien katolle nostamiseksi vuokrasimme konevuokraamista tiilikelkan, mikä osoittautui loistavaksi peliksi. Ilman kelkkaa olisi yli kolmen tuhannen tiilen nostaminen katolle ollut epätoivoinen urakka. 


Tiilien nostamiseksi järjestimme talkoot ja niihin tuli kiitettävä määrä kavereita ja perheenjäseniä. Kaikille löytyi hommaa, jokaiselle voimiensa mukaan. Kolme miestä latoi tiiliä katolla paikalleen tai purki pinoiksi myöhempää latomista varten. Alhaalla yksi porukka putsasi tiiliä ja sitoi niihin valmiiksi rosterilankoja. Yksi porukka kantoi tiiliä kelkan lähelle valmiiksi katolle nostettavaksi ja yksi mies latoi kelkkaan tarpeen mukaan langallisia tai langattomia tiiliä. Aluksi oli ollut tarkoitus latoa tiilet suoraan katolle, mutta aika nopeasti huomasimme, että emme saa koko kattoa valmiiksi viikonlopussa. Nostimmekin ensin valmiiksi kaikki tarvittavat tiilet katolla ja vasta sitten aloimme latoa tiiliä paikalleen. Viikonlopun aikana saimmekin ylös suurimman osan tiilistä. Lisäksi yksi pitkä lape ja pari pienempää aluetta tuli ladottua valmiiksi. Isot kiitokset talkooväelle!'
Loput tiilet Panu latoi paikalleen parin kolmen seuraavan viikon aikana, aina kun pääsi työmaalle ja sattui olemaan sateeton päivä. Kaiken kaikkiaan työhön kului aikaa talkooviikonlopun lisäksi reilun viikon työtunnit. Myös  piippujen pellitykset on jo tehty. Osa harjatiilistä odottaa vielä paikoilleen latomista. Takki ja hattu ovat siis viimeistelyä vaille yllä!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti