keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Pihasauna

Varsinainen kesän projekti on ollut pihalle erillisenä rakennuksena tulevan saunan perustusten ja hirsirungon tekeminen (saunasta on kuva jossain aiemmassa postauksessa). Ikävä kyllä niitä palkkatöitäkin täytyy tässä lisänä tehdä jotta pärjätään. Myös mies oli loppukevään muissa hommissa ja aloitti toukokuussa elokuulle kestäneen viransijaisuuden.  Aika tontilla on siksi jäänyt vähäiseksi.

Saunan kimppuun päästiin kuitenkin toukokuun alussa. Maavaraisen laatan tekeminen osoittautui ensikertalaiselle yllättävän työlääksi urakaksi, varsinkin kun emme olleet syksyllä siirtäneet kaivinkoneella tarpeeksi sepeliä, lapiohommia riitti. Meni reippaasti kesäkuun puolelle ennen kuin perustus oli valmis.



Kesäkuun lopulla mies pääsi hirsien kimppuun. Ensin laitettiin betonin päälle bitumikermi. Sen päälle , ennen ensimmäistä hirsikertaa, veistettiin leveä siperianlehtikuusilankku. Alin hirsi on kaikkein alttein lahoamiselle. Monet laittavatkin tähän väliin painekyllästetyn lankun. Se kuitenkin imee vettä helposti ja siirtää sitä samalla seinän sisään. Nykyajan painekyllästetty puu ei edes enää kestä paljoa, kun EU on kieltänyt kunnon myrkyt.
Siperian lehtikuusi kestää paljon kovempaa kosteuskuormaa ja ei tarvitse siihen mitään myrkkyjä. Käyttämämme puu on pikkusahalta ostettua suomalaista puuta.

Alun perin mies luuli pääsevänsä kehikon kanssa helpolla. Sen kun vain kengitetään ja kasataan! Kehikko oli ensitarkastelussa näyttänyt hyvältä ja näytti siltä että vain kaksi alinta hirsikertaa pitäisi vaihtaa.
Valitettavasti joku oli lisälämmöneristänyt saunan ja pukuhuoneen sisäpuolelta kivivillalla paneelien alle ilman höyrysulkuja. Kivivilla imee vettä kuin sieni eikä kuivu koskaan. Kaiken lisäksi sieni pystyy käyttämään villan mineraaleja ja leviämään sen kautta.

Aika lohduttomalta seinät näyttivät sen jälkeen kun olimme purkaneet villat. Puukko painui suoraan läpi monesta kohtaa. Lopulta yli puolet hirsistä jouduttiin korvaamaan. Tämä huomioitiin kyllä kehikon lopullisessa myyntihinnassa.
Yksi seinistä oli alas saakka hyvä joten uutta tuoretta hirttä ei voinut käyttää korjauksiin. yksi seinä oli täysin mätä ja vain ylin hirsi jäi käyttöön. Kahdesta muusta seinästä jouduttiin korvaamaan viisi varvia yhdeksästä. Huonoa tuuriakin oli, sillä saunan kohdalla oli usampia hirsiä joissa oli vain pintalahoa. Pukuhuoneen kohdalla olisi riitänyt lahon kohdan veistäminen pois, mutta saunassa jätämme hirret näkyviin ja koko hirsi piti vaihtaa.
Projektin tässä vaiheessa (kun kehikko on melkein valmis), onkin tullut useaan otteeseen mietittyä, kuinka paljon helpommalla olisi päässyt jos olisi ostanut pari vuotta vanhaa pelkkahirttä ja veistänyt siitä kokonaan uuden kehikon. No, onpahan ainakin saunassa tunnelmaa kun saa katsella vanhoja, korkeita hirsiä kaikkine koloineen ja halkeamineen. Vielä pari poutapäivää olisi tilauksessa, niin mies saisi viimeisen hirsivarvin kiinni ja kurkihirren paikoilleen,sitten kehikon saisi kunnolla pressutettua ja kuivumaan.

Saunan pukuhuoneen lattialankut tilasimme viime viikolla eräältä pikkusahalta ja sama sahuri sahaa meille leveää, tuppeensahattua kuusilautaa pukuhuoneen katoksi. Saunatilan lattiaan tulee ensin betonin pintaan  kaksikomp(p)onenttinen epoksimaali, minkä pitäisi pysyä varsinaista kosteuseristystä paremmin kiinni tällaisessa maavaraisessa laatassa. Pinnoite on täysin vesitiivis, mutta päästää hiukan vesihöyryä läpi, ja siksi pinnan ei pitäisi korkata aivan niin helposti kuin täysin tiiviin kosteussulun. Tavara on sitä samaa mitä käytetään julkisissa tiloissa, autotallin tai parvekkeen lattioissa. Tämän päälle tulee puutrallit, pihasaunaan kun ei kaakelit kuulu!
Lauteiksi kävimme jo aiemmin kesällä hakemassa leveää kahden tuuman tervaleppälankkua ja lauteiden rungot mies aikoo tehdä joko puusepänlaadun männystä tai siperianlehtikuusesta, joita molempia on odottamassa käyttöä. Saunan ja eteisen kattoon tulee paneeli.

Saunan vierashuoneen aion sisustaa mukavan rennoksi. Siitä tulee sananmukaisesti vierashuone jossa sukulaiset ja ystävät voivat yöpyä meillä ollessaan. Olemme ajatelleet sinne pientä keittiötä, vuodesohvaa, kamiinaa, tv.tä ja pikkuista pöytää. Kaikkea sitä millä pärjää vaikka pidemmän oleskelun ajan -vessaa lukuunottamatta. Sitäkin kyllä mietimme, mutta totesimme sen vievän liikaa tilaa jo muutenkin pienestä huoneesta. Niin ja kehikon väriksi tulee perinteinen punamulta!





Itsepäinen  ristilukki-jättiläinen teki joka päivä metrin halkaisjaltaan olevan jättiverkkonsa samaan kohtaan
kehikossa -ennen kuin mies heitti sen kylmästi pellolle. Ensimmäinen asukas sai häädön..





 Saimme luvan kerätä lähimetsästä sammalta saunan hirsien tilkkeeksi.
                                          Tähän päälle tikataan vielä pellavaa ohuena kierrettynä nauhana..
Näkymä saunan ikkunasta..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti