tiistai 20. syyskuuta 2011

Hirsitalon kylpyhuone

Olen yllättynyt kävijämäärän runsaudesta! On mukavaa huomata että näinkin pitkän tauon jälkeen joku on yhä kiinnostunut taloprojektimme käänteistä :). Ajattelin kertoilla alakerran kylppärin rakentamisesta -vielä keskeneräinen ja melkoista päänvaivaa aiheuttanut projekti.

Alun perin oli tarkoitus tehdä päällekkäin saneerauslaastilla liimatuista ek-gyproceista tai vesivanerista koppa alapohjan päälle niin, että se olisi irti vanhoista hirsiseinistä. Sen sisäpintaan vedettäisiin kosteuseristeet ja laatat.
Mitään kunnon ohjeita märkätilojen tekemisestä tällaiseen taloon ei ole saatavana mistään. Museoviraston korjauskortti asiasta on Museoviraston itsensäkin mukaan vanhentunut ja uutta tehdään.

Mieheni jutteli asiasta home-ja kosteusongelmiin sekä vaativiin rakennuskohteisiin erikoistuneen rakennuskonsultin kanssa ja hylkäsi tuon keskustelun tuloksena alkuperäisen ajatuksen. Mies oli kuulemma uransa aikana nähnyt useampia kohteita, joissa juuri tällainen rakenne oli aiheuttanut pahoja ongelmia, etenkin jos se oli tehty gyprocilla. Alakerran kylppärissä tulee olemaan melkoinen kosteuskuorma ja siksi rakenteet pitää tehdä huolella. Konsultin suosituksesta lattia tehtiin lopulta lopulta siporex-lankuista, materiaalista, jota mies on aina haukkunut. Mutta tämä onkin sitten se "ainoa paikka"  talossamme, josta siporexia löytyy :-).

Mies jututti rakenteesta jopa TTKK:n rakennusfysiikan pofessoria. Hän on nimittäin kiinnostunut vanhojen rakennusten rakennusfysiikasta ja on yksi niitä harvoja ihmisiä Suomessa, jotka ymmärtävät miten vanha, höyrysuluton talo toimii. Hän piti rakennetta hyvänä ja kehotti lisäksi tekemään, jos mitenkään oli mahdollista, jonkunlaisen ilmakierron vanhan hirren ja kahitiiliseinän väliin. Tällaisella rakenteella ei hänen mielestään olisi odotettavissa  minkäänlaisia ongelmia jatkossa.

Koko rakenne tulee siis olemaan alhaalta ylöspäin 100 mm styrox, 250 mm siporex-lankku, 20 mm styrox, jossa lattialämmitysputket, kaatovalut, kosteuseristeet ja laatta. Seinät muurataan kahitiilestä siten, että kahin ja vanhan hirren väliin jää muutaman sentin rako.
Myös alas laskettu katto kosteuseristetään ja koko kylppäri alipaineistetaan ilmanvaihdon avulla niin että kostea ilma ei jatkossa pääse taloon suihkutiloista.
Lattiarakenteen etu on, että jos (ja kun) kosteuseristeet alkavat joskus jostain nurkasta vuotamaan, pääsee lattia kuivumaan alaspäin. Materiaalit ovat kaikki sellaisia, että ne luovuttavat lattiaan mahdollisesti päässyttä kosteutta alaspäin ja kestävät myös homehtumatta tai lahoamatta melkoista kosteuskuormaa.

Lankkujen tueksi muurattiin 70 mm:n leca-harkosta muuri anturapalkin päälle huoneen molemmille pitkille sivuille. Siporex-lankut piti sitten kantaa liinoilla sisälle ja laskea tämän muurin päälle. Ongelmaksi kuitenkin muodostui noiden lankkujen saaminen sisälle taloon.
Jostain netistä katsoimme että 3,6 m ja 60 cm pitkä lankku painaa n.240 kg. Ei mitään ongelmaa siis! Mies nakitti neljä kaveria + isänsä isänsä mukaan kantotalkoisiin. Painoa 40 kg per äijä. Luottavaisina ukot riviin ensimmäisen lankun molemmille puolin ja liinat kiinni.
Kamalalla ähellyksellä lankku sitten liikkui noin 5 cm ja siihen jäi.


Vähän lisätutkimuksia ja sen pienenkin präntin lukemista, josta selvisi että lankku siis painaa tehtaalta lähtiessään 240 kg + raudat + sisältää jopa 40%  painonsa verran vettä!
Lopulta rakennettiin trukkilaoista talon ulkopuolelle taso, jolle tuttu maanviljelijä  kävi metsätraktorilla nostamassa lankut. Lankut nostettiin autokorjaamoissa autojen liikutteluun tarkoitettujen pyörälevyjen päälle. Näiden avulla lankut työnnettiin sisälle kodinhoitohuoneeseen (joka siis vielä toistaiseksi jakamaton yhteinen huone kylppärin kanssa -koko huoneeseen tulee siporex-lankut).  Huoneessa ripustettiin kattovasoihin kaksisatanen palkki ja siihen ketjutalja, jolla miehen isä laski lankut paikoilleen. Nyt on siis lattia paikallaan ja rengasraudoitus valettuna.



 






keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Kirves ja moottorisaha..ja pullea poni!

Kaikenlaista sitä voikaan tehdä kirveellä ja moottorisahalla.. Tässä miehen taidonnäyte. Tämä pullea poni syntyi nimiäislahjaksi hirrenpätkästä ja siitä ilosta, että miehestäni tuli eno ja meistä pienen pojan kummeja!
Minusta se on aika söpö..

Pihasauna

Varsinainen kesän projekti on ollut pihalle erillisenä rakennuksena tulevan saunan perustusten ja hirsirungon tekeminen (saunasta on kuva jossain aiemmassa postauksessa). Ikävä kyllä niitä palkkatöitäkin täytyy tässä lisänä tehdä jotta pärjätään. Myös mies oli loppukevään muissa hommissa ja aloitti toukokuussa elokuulle kestäneen viransijaisuuden.  Aika tontilla on siksi jäänyt vähäiseksi.

Saunan kimppuun päästiin kuitenkin toukokuun alussa. Maavaraisen laatan tekeminen osoittautui ensikertalaiselle yllättävän työlääksi urakaksi, varsinkin kun emme olleet syksyllä siirtäneet kaivinkoneella tarpeeksi sepeliä, lapiohommia riitti. Meni reippaasti kesäkuun puolelle ennen kuin perustus oli valmis.



Kesäkuun lopulla mies pääsi hirsien kimppuun. Ensin laitettiin betonin päälle bitumikermi. Sen päälle , ennen ensimmäistä hirsikertaa, veistettiin leveä siperianlehtikuusilankku. Alin hirsi on kaikkein alttein lahoamiselle. Monet laittavatkin tähän väliin painekyllästetyn lankun. Se kuitenkin imee vettä helposti ja siirtää sitä samalla seinän sisään. Nykyajan painekyllästetty puu ei edes enää kestä paljoa, kun EU on kieltänyt kunnon myrkyt.
Siperian lehtikuusi kestää paljon kovempaa kosteuskuormaa ja ei tarvitse siihen mitään myrkkyjä. Käyttämämme puu on pikkusahalta ostettua suomalaista puuta.

Alun perin mies luuli pääsevänsä kehikon kanssa helpolla. Sen kun vain kengitetään ja kasataan! Kehikko oli ensitarkastelussa näyttänyt hyvältä ja näytti siltä että vain kaksi alinta hirsikertaa pitäisi vaihtaa.
Valitettavasti joku oli lisälämmöneristänyt saunan ja pukuhuoneen sisäpuolelta kivivillalla paneelien alle ilman höyrysulkuja. Kivivilla imee vettä kuin sieni eikä kuivu koskaan. Kaiken lisäksi sieni pystyy käyttämään villan mineraaleja ja leviämään sen kautta.

Aika lohduttomalta seinät näyttivät sen jälkeen kun olimme purkaneet villat. Puukko painui suoraan läpi monesta kohtaa. Lopulta yli puolet hirsistä jouduttiin korvaamaan. Tämä huomioitiin kyllä kehikon lopullisessa myyntihinnassa.
Yksi seinistä oli alas saakka hyvä joten uutta tuoretta hirttä ei voinut käyttää korjauksiin. yksi seinä oli täysin mätä ja vain ylin hirsi jäi käyttöön. Kahdesta muusta seinästä jouduttiin korvaamaan viisi varvia yhdeksästä. Huonoa tuuriakin oli, sillä saunan kohdalla oli usampia hirsiä joissa oli vain pintalahoa. Pukuhuoneen kohdalla olisi riitänyt lahon kohdan veistäminen pois, mutta saunassa jätämme hirret näkyviin ja koko hirsi piti vaihtaa.
Projektin tässä vaiheessa (kun kehikko on melkein valmis), onkin tullut useaan otteeseen mietittyä, kuinka paljon helpommalla olisi päässyt jos olisi ostanut pari vuotta vanhaa pelkkahirttä ja veistänyt siitä kokonaan uuden kehikon. No, onpahan ainakin saunassa tunnelmaa kun saa katsella vanhoja, korkeita hirsiä kaikkine koloineen ja halkeamineen. Vielä pari poutapäivää olisi tilauksessa, niin mies saisi viimeisen hirsivarvin kiinni ja kurkihirren paikoilleen,sitten kehikon saisi kunnolla pressutettua ja kuivumaan.

Saunan pukuhuoneen lattialankut tilasimme viime viikolla eräältä pikkusahalta ja sama sahuri sahaa meille leveää, tuppeensahattua kuusilautaa pukuhuoneen katoksi. Saunatilan lattiaan tulee ensin betonin pintaan  kaksikomp(p)onenttinen epoksimaali, minkä pitäisi pysyä varsinaista kosteuseristystä paremmin kiinni tällaisessa maavaraisessa laatassa. Pinnoite on täysin vesitiivis, mutta päästää hiukan vesihöyryä läpi, ja siksi pinnan ei pitäisi korkata aivan niin helposti kuin täysin tiiviin kosteussulun. Tavara on sitä samaa mitä käytetään julkisissa tiloissa, autotallin tai parvekkeen lattioissa. Tämän päälle tulee puutrallit, pihasaunaan kun ei kaakelit kuulu!
Lauteiksi kävimme jo aiemmin kesällä hakemassa leveää kahden tuuman tervaleppälankkua ja lauteiden rungot mies aikoo tehdä joko puusepänlaadun männystä tai siperianlehtikuusesta, joita molempia on odottamassa käyttöä. Saunan ja eteisen kattoon tulee paneeli.

Saunan vierashuoneen aion sisustaa mukavan rennoksi. Siitä tulee sananmukaisesti vierashuone jossa sukulaiset ja ystävät voivat yöpyä meillä ollessaan. Olemme ajatelleet sinne pientä keittiötä, vuodesohvaa, kamiinaa, tv.tä ja pikkuista pöytää. Kaikkea sitä millä pärjää vaikka pidemmän oleskelun ajan -vessaa lukuunottamatta. Sitäkin kyllä mietimme, mutta totesimme sen vievän liikaa tilaa jo muutenkin pienestä huoneesta. Niin ja kehikon väriksi tulee perinteinen punamulta!





Itsepäinen  ristilukki-jättiläinen teki joka päivä metrin halkaisjaltaan olevan jättiverkkonsa samaan kohtaan
kehikossa -ennen kuin mies heitti sen kylmästi pellolle. Ensimmäinen asukas sai häädön..





 Saimme luvan kerätä lähimetsästä sammalta saunan hirsien tilkkeeksi.
                                          Tähän päälle tikataan vielä pellavaa ohuena kierrettynä nauhana..
Näkymä saunan ikkunasta..

maanantai 12. syyskuuta 2011

Minne se kesä katosi 2

Minne se kesä katosi 2

Kun nyt pitkästä aikaa kirjoittelen tänne, huomaan olevani hämmentyneen huvittunut siitä miten nopeasti aika rientää. Niin ahkera olen ollut, että toiseksi viimeisen postauksen otsikko sopisi vallan mainiosti tähänkin tekstiin. Onhan se vähän koomista....? Okei, -tragikoomista sitten.
Lupaan että ehkä ryhdistäydyn.

Vaikka blogissa onkin ollut hiljaiseloa, on tontilla puurrettu pitkin vuotta. Paljon onkin tapahtunut. Vierasta työvoimaa emme ole juuri käyttäneet, vaan edelleen koko hullunhomma lepäilee lähes täysin mieheni ja hänen isänsä harteilla.

Kesällä aika on mennyt lähinnä pihasaunan kimpussa, mutta on talossakin jotain kuitenkin tapahtunut. Maalämpöputket ovat paikoillaan ja talossa on tuulensuojalevyt ja katolta puuttuvat enää tiilet, jotka olisi tarkoitus latoa vielä ennen talven tuloa. Katsotaan josko talvella voisi myös laudoittaa.
Muutama ikkuna on jo paikoillaan. Miehen isä löi hiljan viimeisen huoneen alapohjan kiinni,  ja kunhan eristeet ovat puhallettu, voidaan alkaa tekemään varsinaisia lattioita. Ulkoeteisen lattia on tosin jo valmis ja huoneen sormipaneeliverhouskin valmistuu tuota pikaa.
Yläkerran ilmanvaihtoputket ovat jo hyvällä mallilla.



Niin ja saunamme on jo melko hyvällä mallilla! Laitan siitä erillisen postauksen.

Miehen äiti soitti joku aamu kun Turun Sanomissa ilmoitettiin Pukkilan pihamyynnistä. Menimme paikan päälle klo: 11.00 aikoihin. Paikalla oli aika paljon porukkaa, eikä ihme kun hinnat olivat niin alhaiset. Laattoja myytiin  neliöhintaan, mutta osan tavarasta sai ostaa peräkärry-/pakettiauto-periaatteella. Peräkärryllinen laattoja maksoi muistaakseni 150 euroa ja pakettiautollinen 250 e. Yksivärinen peruslaatta saattoi maksaa 1,5 euroa/m2! Moni lava oli jo tyhjillään, mutta onnistuimme kuitenkin löytämään muutaman meitä miellyttävän laattamallin.
                                   

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Harmaa ,betonimainen laatta tulee kodinhoitohuoneen lattiaan. Kuvalaattoja ostimme kokeilumielessä. Paketissa kolme laattaa maksoi euron. Toisessa kuvalaatassa on omenapiirakan ohje -ehkä teen joskus:). Sitten ostimme vaaleanharmaata 10*10 peruslaattaa wc:n lattiaan ja valkoista mattalaattaa joka maksoi 1,5 euroo m2(keittiöön vanhan lieden taustaksi kuvalaattojen kanssa..?).

karvainen linssilude ei sisältynyt kauppaan..

Kävin muutama päivä sitten Kvikissä  ,jonne olin varannut ajan kodinhoitohuoneen suunnitteluun. Aivan mahtavaa että niin monessa paikassa; huonekaluliikkeissä, keittiö- ym. kaappimyymälöissä, kangaskaupoissa jne. on nykyään tarjolla ilmaista suunnittelupalvelua/-apua.Vaikka olisinkin kenties selvinnyt khh:en suunnittelusta itsekin, mikä aika ja vaiva siihen olisi kulunut -puhumattakaan siitä olisinko osannut hyödyntää järkevästi pienen tilan koko potentiaalia. Onhan se ihan eri asia nähdä kolmiulotteinen mallinnos huoneesta kaapit ym. paikoillaan oikeassa mittasuhteessa, kuin tuhertaa niitä itsekseen kynän kanssa.
Pelkkä ajan varaaminen ei silti ole yhtä kuin valmis suunnitelma. Meiltä kului suunnittelijan kanssa liki kolme tuntia aikaa 10m2 huoneen suunnitteluun (kiitos Jari kärsivällisyydestä). Ennen kuin menee suunnittelijan puheille, kannattaa itse tutustua kyseisen liikkeen eri kaappimalleihin ja miettiä hieman jo värimaailmaakin valmiiksi. Otin mukaan yhden jo ostamastamme khh:en lattialaatoista värimalliksi. Vaikka itse onnistuin (suureksi ihmeekseni) tosi lyhyessä ajassa päättämään kaapistojen ulkonäköseikat, silti valintojen paljous yllätti. On siis ne ovien värit ja mallit. Lisäksi on päätettävä kaappien korkeudet,  tasojen materiaali, niiden väri, niiden paksuus, reunojen listan väri, suorat vai kaarevat reunat, vetimet vai ilman, mitkä vetimet,millaiset jalat, mitä kaappien sisuksia, mm. näitä pohdimme. Monissa kohdissa kymmeniä vaihtoehtoja! Siinä saa pienen pään pyörälle..

Myös budjettia on syytä pohtia jos kukkaro ei ole pohjaton. Kivitaso ja umpipuinen ovi liikkuvat hieman eri hintaluokassa kuin laminaattitaso tai mdf-ovi. Omassa suunnitelmassani kaapistojen metallisten jalkojen osuudeksi tuli 140 euroa. Valitsin halvimman mallin. Kallein oli 4 kertaa kalliimpi. Pienilläkin valinnoilla voi saada aikaan suuria säästöjä.  Alta liiimattu allas oli kyllä tosi kivan näköinen mutta hinta olisi pompannut 220 eurosta 450 euroon. Ja meillä olisi yksi allas jo omastakin takaa. Jos itse asentaisimme..

Itse listasin etukäteen myös erilaisia toiveita joita tilaa suunnitellessa otettiin sitten huomioon. Esim. kuratrallille tuli jäädä tilaa. Samoin halusin penkin jossa voi istua kenkien riisumisen/pukemisen ajan, kuivauskaapin (joka itse kyhätään komerosta ja rättipatterista -jotenkin),  työtason ja syvän altaan sekä tilaa ulkoiluvaatteille. Nämä kaikki toiveet toteutuivat kun oikein pyörittelimme eri vaihtoehtoja. Aluksi kyllä epäilimme, mutta sitten palaset vain loksahtivat paikoilleen ja sain paperille unelmieni kodinhoitohuoneen!

Ongelmia koneen kanssa!

Laitan saunapostauksen ja lisää kaikenlaisia kuvia kunhan selviää mikä aiheuttaa tän saakelin koneen jatkuvan kaatumisen!! GRRrrh...