tiistai 26. lokakuuta 2010

Katon tekoa..

Nyt on siis katto tekeillä ja ihan hyvällä mallilla..Vanhat kattotuolit tulevat käyttöön, osa hieman fiksattuna(vähäiset lahonneet kohdat veistettiin uudesta puusta). Ja miksei, sen verran järeää tavaraa on (3 x 6 "), että kun huomasimme osan tuoleista jääneen jonnekin matkan varrelle, oli oikein pähkäiltävä, mistä saamme vastaavaa tilalle.Vaihtoehtona olisi ollut tavaran tilaaminen sahalta(ja usean viikon odottelu) tai
6 x 6 ":n palkkien halkaiseminen käsisirkkelin ja kiilojen avulla, johon siis päädyttiin.
Nykyisten rakennusmääräysten mukaan kattotuoleihin olisi riittänyt kakkosnelonen, eli kantoa ainakin piisaa.. 

Kattotuolit lepäävät reunoiltaan hirsiseinien päällä, lisäksi kattotuolien alapuita tukee kaksi järeää poikkipalkkia.
Poikkipalkit lepäävät toisesta päästään päätykolmion hirsiseinien varassa, ja toisessa päässä pystytolppien päällä.
Kattotuolien päälle on lyöty raakapontti, jonka päälle tulee bitumialuskate. Sen päälle tulevat suoraan korokerimat, ruoderimat ja kattotiilet, joita haetiin juuri viikonloppuna Somerolta lisää.

Tiilet ovat siis savitiiltä, malilltaan bryggener. Meidän talon tiilet ovat jo 80-vuotiaita, kauniisti patinoituneita vanhuksia. Pienen parturoinnin olemme tiilillemme suorittaneet harjaamalla teräsharjalla jäkälät ja sammaleet pois, mutta muuten ne kelpaavat sellaisenaan.
Osa tiilistä oli luonnollisesti rikki tai rikkoontui purettaessa, niinpä tarvitsimme hieman lisätäydennystä. Sitä saimme Somerolta, jossa eräs mies oli pelastanut purettavan vanhan kartanon kattotiilet. Nyt on tarpeeksi tiiliä saunankin kattoa varten.

Tässä taas muutama kuva:





kattopalkkeja









 Laitan tässä piakkoin muutaman lisäkuvan katosta, sillä edistystä näistä kuvista on tapahtunut aikalailla. Tällä hetkellä työn alla on "uuden puolen" katto. Ensin täytyy rakentaa ulkoeteinen, joka tehdään, kuten alkuperäisessäkin talossa, laudasta. Ihan mukavaa kun talo alkaa katon myötä tuntua ja näyttää enemmän oikealta talolta. Sisällä astellessa huoneetkin hahmottuvat jotenkin eri tavalla kun on katto pään päällä.

Tässä vielä lopuksi kuva bryggener-tiilestä ja hevosenkengästä joka löytyi eteisen seinäpaneelien takaa seinään naulattuna. Kenkä on selvästi palvellut aikanaan myös oikeaa tarkoitustaan jonkun pollen kaviossa, sen verran kulumaa siinä näkyy. Nyt se on meillä naulattuna täsmälleen samaan kohtaan. Tuokoon se onnea tulevalle kodillemme!




3 kommenttia:

  1. Oho! Olikohan hevosenkenkä naulattu sinne onnea tuottamaan, vai miksi se oli seinän sisällä..?Ihana idea joka tapauksessa! Näkyy tupa valmistuvan kovaa vauhtia, pitää päästä katsomaan...

    VastaaPoista
  2. Hienolla mallilla teillä tupa :) kävimme katsomassa kesällä purku-urakkaanne, jos muistatte.. Meillä on samanlainen urakka vaiheessa. Rantasaunasta aloitettiin, ja tarkoitus on päästä jouluna saunomaan. Talosta on perustus valmiina, kehikkoa saisi alkaa tekemään, aloitamme tod.näköisesti vasta keväällä. Tai varmaan riippuu keleistä. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  3. Äh.. En pääse kirjautumaan omaan blogiini :(.
    Sori kun on kestänyt, on ollut sairaustapaus perheessä ja se on vienyt huomiota. Nyt kuitenkin kaikki jo aika ok.
    Piritta, en tiedä miksi se hepankenkä oli siellä, mutta eikös se perinteisesti onnea markkeeraa..? Voi olla että jotain muutakin on aikoinaan tarkoittanut, täytyis ottaa oikein selvää..
    Niina! Muistan toki. Olen seurannut ahkerasti blogiasi, jota et enää päivitä(harmi..) ja on pitänyt kommentoidakin monesti. Aivan ihana tontti teillä!!!!
    - Laura-Marie -

    VastaaPoista